Θα τα καταφέρω! Πώς να τα βγάλεις πέρα τους πρώτους 12 μήνες της νέας σου επιχείρησης

Του Vinay Nair
Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Lightful, μιας τεχνολογικής κοινωφελούς εταιρίας
κοινωνικής δικτύωσης που απευθύνεται σε κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.


Λένε ότι αν δεν ρισκάρεις δεν θα μάθεις ποτέ τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Όταν πρόκειται για το ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης, αυτή είναι μια καλή συμβουλή. Μια εξαιρετική συμβουλή. Για την ακρίβεια, μια εμπνευσμένη συμβουλή. Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: η ίδια συμβουλή ενδέχεται να είναι αποθαρρυντική, να προκαλεί φόβο και, τελικά, να θεωρείται ουσιαστικά μια τρομακτική συμβουλή.

Όταν ανέλαβα καθήκοντα CEO στη Lightful, της οποίας είμαι και συνιδρυτής (πρόκειται για μια κοινωφελή τεχνολογική εταιρία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις για το πώς να αυξήσουν τις δωρεές που λαμβάνουν και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητά τους) κατάλαβα πως υπήρχε μια δόση αλήθειας σε όλες τις παραπάνω ερμηνείες. Παρά την εμπειρία που είχα ως επενδυτής, τόσο με την κλασική έννοια του όρου (JPMorgan) όσο και σε επιχειρήσεις με κοινωνικό αντίκτυπο (Acumen, Social and Sustainable Capital), όταν βρέθηκα στην απέναντι πλευρά είδα τα πράγματα από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Τώρα που η Lightful αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς και έφτασε στο σημείο να απασχολεί 35 άτομα, έχοντας αναπτύξει δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, πιστεύω ότι το χαρακτηριστικό σφίξιμο στο στομάχι πράγματι κάτι προσπαθεί να σου πει. Υπαινίσσεται ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να απελευθερώσεις τις δυνατότητες και να προσεγγίσεις τις επιθυμίες σου. Τολμώντας, έχεις την ευκαιρία να πετύχεις και να αφήσεις το αποτύπωμά σου στους πελάτες, στους συναδέλφους, στην οικογένεια και στον εαυτό σου.

Το να ξεκινήσεις και να διοικήσεις τη νέα σου επιχείρηση δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Είναι σημαντικό να κάνεις κάθε τόσο ένα βήμα πίσω για να επανεκτιμήσεις το γεγονός αυτό καθαυτό. Μακροπρόθεσμα θα έχεις δημιουργήσει κάτι πολύτιμο. Δείτε στη συνέχεια μερικές συμβουλές για να αντεπεξέλθετε στους πρώτους κρίσιμους 12 μήνες.

Επιχειρηματικός προγραμματισμός, όχι επιχειρηματικά

Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι να εγκλωβίζονται στα επιχειρηματικά τους πλάνα, ξεσκονίζοντας το κείμενο ξανά και ξανά, διορθώνοντας και ξαναγράφοντας λέξεις και νούμερα. Όμως το πραγματικό νόημα θα φανεί μόνον όταν το επιχειρηματικό σχέδιο εφαρμοστεί στην πράξη, όπου και θα διαπιστώσετε τι είναι οι άλλοι διατεθειμένοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες σας. Αν και υπάρχει η «σχολή» που υποστηρίζει και ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες να βγαίνουν αμέσως στην αγορά (δεδομένων των συνεχών αλλαγών που προκύπτουν ούτως ή άλλως σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο μετά το λανσάρισμα), πιστεύω ότι υπάρχει μέση οδός. Έχω διαπιστώσει ότι ο επιχειρηματικός προγραμματισμός μας βοήθησε να εντοπίσουμε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες μας, να κατανοήσουμε τον ανταγωνισμό μας, να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της αγοράς, να παρακολουθήσουμε τα έξοδα και τα έσοδά μας και, συνεπώς, να υπολογίσουμε ποιες πρέπει να είναι οι πωλήσεις και το εισόδημά μας σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Αξίζει να διαθέσετε χρόνο για να πείσετε είτε τον εαυτό σας είτε τους επενδυτές για τα πλεονεκτήματα του επιχειρηματικού σας άλματος, αλλά μην επιτρέψετε να σας παραλύσει η ανάλυση.

Τα μετρητά είναι όντως «ο βασιλιάς»

Στον προγραμματισμό σας, θα έρχεστε πάντα αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης ρευστού: για παράδειγμα, όλοι θέλουν να πληρωθούν «χθες», ενώ καθυστερούν χαρακτηριστικά να πληρώσουν. Οι λογιστές δαπανούν πολλές εργατοώρες μελετώντας κέρδη, απώλειες και ισολογισμούς, ωστόσο τα μετρητά έχουν τη μεγαλύτερη σημασία: πόσα πρέπει να προκαταβάλετε, τι κεφάλαια κίνησης χρειάζεστε για να διαχειριστείτε τις εισροές και εκροές που προκύπτουν τις λάθος στιγμές, πότε υπολογίζετε ότι θα έχετε διαθέσιμα έσοδα από πωλήσεις ή κεφαλαιακές επενδύσεις. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στον προγραμματισμό της ταμειακής ροής, διότι θα μειώσει την αβεβαιότητα σε κρίσιμες στιγμές.

Κάνε τις δαπάνες σου επενδύσεις

Δύσκολο, έτσι; Πού ακριβώς πρέπει να ξοδέψεις χρήματα ώστε να γίνουν επένδυση υπέρ σου; Στην ιστοσελίδα σου; Σε μια συνεπή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θα στηρίξει τη δουλειά σου, θα ευαισθητοποιήσει το κοινό και θα φέρει χρηματοδότες; Σε έναν νέο συνεργάτη στο μάρκετινγκ; Σε ένα διοικητικό στέλεχος που θα σου εξασφαλίσει περισσότερο ελεύθερο χρόνο; Σε περισσότερο εμπόρευμα ώστε να προσφέρεις στους πελάτες σου μεγαλύτερο φάσμα επιλογών; Προσωπικά έχω άπειρες ιδέες για το πού θα ήθελα να διαθέσω χρήματα, επομένως, αν κάνεις μια πρόβλεψη για το πώς θα επενδυθεί ωφέλιμα κάθε ευρώ που δαπανάται, βρίσκεις την εξίσωση που σε βοηθά να θέσεις προτεραιότητες για βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κοινή πολιτική, ταιριαστή σε όλους (π.χ. πρώτα προσλαμβάνεις ένα στέλεχος μάρκετινγκ, μετά έναν διοικητικό και τούμπαλιν). Προσάρμοσε τις κινήσεις σου βάσει των αναγκών της δικής σου επιχείρησής τη δεδομένη στιγμή, ώστε να επικεντρωθείς εκεί που πραγματικά χρειάζεται.

Άκου πραγματικά

Υπάρχει ένα εξαιρετικό απόφθεγμα του Henry Ford της Ford Motor, διατυπωμένο περίπου πριν 100 χρόνια, που είναι ευχή και κατάρα: «Αν ρωτούσα τους πελάτες μου τι θα ήθελαν, θα απαντούσαν “ένα πιο γρήγορο άλογο”». Αν και με εμπνέει πολύ, μού προκαλεί ανησυχία επειδή μπορεί εύκολα να σε κάνει να αγνοήσεις την αξιολόγηση του πελάτη, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί η προκατειλημμένη γνώμη που έχει ο καθένας για το εργασιακό σου επίπεδο, την αξία σου στην αγορά ή διάφορες άλλες πτυχές της δουλειάς σου. Θεωρώ ότι το κλειδί για να αποφύγεις κάτι παρόμοιο, είναι να ακούς πραγματικά! Μια συμβουλή που μου έδωσε χρόνια πριν η πρώην διευθύντριά μου και παντοτινή μου μέντορας Jacqueline Novogratz λέει:


"Οι ηγέτες είναι πιθανό είναι να εμμένουν στις ομαδικές λήψεις αποφάσεων επειδή δεν ακούνε πραγματικά, ή ακούνε μόνο αυτό που θέλουν να ακούσουν ή πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα είναι τόσο αλάνθαστοι που δεν ενδιαφέρονται καν να ακούσουν. Αυτό οδηγεί σε ένα σωρό μέτριες αποφάσεις ή και ανεπαρκείς λύσεις."


Jacqueline Novogratz, CEO & Συνιδρύτρια της Acumen, μέλος της λίστας των 25 εξυπνότερων ανθρώπων της δεκαετίας κατά την Daily Beast

Κάνε την τεχνολογία φίλο, όχι δεκανίκι

H τεχνολογία μάς προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων, αλλά εξαρτόμαστε από αυτήν ολοένα και περισσότερο. Παραμένοντας μονίμως συνδεδεμένοι, παύουμε να είμαστε παρόντες και διαθέσιμοι στους ανθρώπους γύρω μας. Επιλέξτε και συνδυάστε τα κατάλληλα εργαλεία, σκεφτείτε εγκαίρως πώς να συγκεντρώσετε και να οργανώσετε τα δεδομένα σας, τις ιδέες, τα οικονομικά, τις παρουσιάσεις, τις προτάσεις. Τα Google Docs είναι ένα καλό περιβάλλον για αρχή, αλλά υπάρχει πλέον πληθώρα δωρεάν διαθέσιμων και προσιτών προγραμμάτων για κάθε περίπτωση. Παρόλο που στη Lightful χρησιμοποιώ συνέχεια την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθώ να πιστεύω ότι για να κρατηθούν οι ισορροπίες είναι πολύ σημαντικό να αποτραβιέστε κάθε τόσο, και να περνάτε χρόνο με όλους εκείνους που νοιάζονται για εσάς και επιθυμούν την επιτυχία σας.

Η ευεξία μετράει

Εν τέλει, η ευεξία είναι το κλειδί. Το γεγονός ότι αντέξατε τους πρώτους δώδεκα μήνες, είναι μόνον η αρχή. Έχετε μπροστά σας τα επόμενα δώδεκα χρόνια! Κατανοώ ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά διατηρήστε την υγεία σας, την ευτυχία, την ευαισθησία και τη χαρά. Μολονότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, αυτή είναι η συνταγή για να βγάζει στο φως τον καλύτερο εαυτό σας και να σας κάνει πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς. Φροντίστε τον εαυτό σας και δείτε την επέτειο του ενός χρόνου σαν εκκίνηση για την επόμενη σειρά προκλήσεων και ευκαιριών, που θα σας οδηγήσουν από την απλή επιβίωση στην οικονομική ευημερία με σκοπό να δημιουργήσετε τον δικό σας επαγγελματικό και προσωπικό αντίκτυπο στον κόσμο.
Στις μέρες μας, ο κόσμος έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ οργανισμούς με υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο και αυθεντικούς ηγέτες. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στις προσπάθειές σας!