Ιουλία Γερασκλή πορτρέτο

Ιουλία Γερασκλή: Η τέχνη της κεραμικής έχει κάτι το μαγικό!

Ιουλία Γερασκλή πορτρέτο

Μεγαλώνοντας μέσα σε ένα άκρως… «κεραμικό» περιβάλλον, η Ιουλία Γερασκλή ήταν αναπόφευκτο να μη μαγευτεί από την κεραμική. Παίζοντας από μικρή με τον πηλό και τα χρώματα της μητέρας της – επίσης κεραμίστριας – Μίνας Γερασκλή, η επιρροή που δέχθηκε ήταν πολύ ισχυρή. Οι σπουδές της πάνω στο κόσμημα και το σχέδιο «κούμπωσαν» τέλεια πάνω στον καμβά της κεραμικής και κάπως έτσι, η Ιουλία πλέον έχει το Ioulia Geraskli Ceramic Lab, το οποίο το Μάρτιο θα γίνει ενός έτους!

 

Πώς ξεκίνησαν όλα

 

«Έχω κάνει διάφορα πράγματα στο παρελθόν με κοινό σημείο τους το δημιουργικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα, ανά περιόδους έχω δημιουργήσει συλλογές κοσμημάτων με διάφορα υλικά, έχω συνεργαστεί με διαφημιστικές εταιρείες για κατασκευές και σκηνικά, έχω κάνει εικαστικό παιχνίδι και μαθήματα πηλού σε παιδιά δημοτικού και έχω εργαστεί ως εισηγήτρια εικαστικών σεμιναρίων σε ενήλικες», μας εξηγεί η Ιουλία όταν τη ρωτάμε λίγα πράγματα για το background της.

Στο έργο της θα δει κανείς επιρροές από μεγάλους καλλιτέχνες, κυρίως όμως έχει επηρεαστεί από τη λαϊκή τέχνη και το φολκλόρ. Αυτό που κάνει τη δουλειά της να ξεχωρίζει είναι ο συνδυασμός του παραδοσιακού με το μοντέρνο και η χαρακτηριστική ζωγραφική των αντικειμένων. «Εμπνέομαι από τις καθημερινές στιγμές, από τις μικρές λεπτομέρειες, τους ανθρώπους, από την ομορφιά της φύσης, ακόμα και από μία ωραία συζήτηση», εξηγεί η ίδια.

Όπως όλοι οι κλάδοι, έτσι και η κεραμική «χτυπήθηκε» σε ένα βαθμό από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, βοηθά όμως το ότι βρισκόμαστε σε μια χώρα αρκετά εξοικειωμένη με αυτή την τέχνη. Πρόκειται για μια παραδοσιακή τέχνη που υπάρχει από την αρχαιότητα. Και τη συναντάμε στην ιστορία της χώρας μας.

 

– Πώς υποδέχεται ο κόσμος την τέχνη της κεραμικής;

 

Έως τώρα η υποδοχή είναι θετικότατη. Αυτό είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα! Μου δίνει δύναμη και ώθηση σε αυτό που κάνω! Υπάρχουν δυσκολίες για τους γνωστούς πλέον λόγους, αλλά αφού το τόλμησα πιστεύω ότι το βασικό εμπόδιο είναι ο προσωπικός φόβος. Με ρίσκο, αγάπη, επιμονή και υπομονή οι οποιεσδήποτε δυσκολίες ξεπερνιούνται.

Εξάλλου, πάντα με έλκυε ο πηλός ως πρώτη ύλη. Πλέον ήρθε η στιγμή που μόνο με αυτόν νιώθω γεμάτη και ελεύθερη να δημιουργώ. Η τέχνη της κεραμικής έχει κάτι το μαγικό!

 

Ο ρόλος του The People’s Trust

 

Η Ιουλία είναι άλλη μία επιχείρηση που ζήτησε τη στήριξη του The People’s Trust. Έμαθε για την ύπαρξή του από φίλους της παρέας της. Έτσι απευθύνθηκε στον οργανισμό. «Ήταν μία σημαντική βοήθεια ώστε να εξελίξω πιο άμεσα τη δουλειά μου και να της δώσω τη μορφή που ονειρευόμουν. Πέρα από την πρακτική βοήθεια που είναι πολύ σημαντική, κάτι τέτοιο θεωρώ ότι δίνει δύναμη. Βοηθά ένα νέο επιχειρηματία να προχωρήσει. Να τολμήσει ένας νέος επιχειρηματίας. Είχα μία πολύ άριστη συνεργασία και επικοινωνία και ήδη το έχω προτείνει σε αρκετούς νέους επιχειρηματίες».

 

 

 

* Photo credits: Alexandra Diona Photography